Naturopatia

10. 08. 2017

Prírodná medicína, tiež známa ako naturopatická medicína, je medicínsky systém, ktorý sa zameriava na používanie prírodných liekov, ktoré pomáhajú ľudskému telu sa samo vyliečiť. Využíva niekoľko terapií, ako sú bylinky, masážna terapia a akupunktúra.

Naturopatia má za cieľ zlepšiť celkové zdravie, predchádzať vzniku chorôb a zvládnuť choroby prostredníctvom zdravej výživy a životného štýlu, plus využívanie prírodných liečebných postupov z iných oblastí doplnkovej medicíny.

Čo je naturopatia? Ako funguje naturopatia?

Základným cieľom naturopatie je liečiť človeka ako celok – čo znamená myseľ, telo a ducha. Zameriava sa tiež na liečenie základnej príčiny choroby a nielen na zastavenie symptómov. Základ naturopatie je založený na filozofii „liečivej sily prírody“. Znamená to, že ľudské telo má svoju vlastnú liečivú energiu a s pomocou naturopatie sa dokáže samo opraviť a zotaviť z akejkoľvek základnej choroby, ak je človek v zdravom a podpornom prostredí.

Naturopati používajú niekoľko prístupov pri terapii  svojich klientov, vrátane nasledujúcich:

Zmeny stravovania a životného štýlu

Zníženie stresu

Bylinky a iné doplnky stravy

Homeopatiu

Manipulačnú terapiu

Cvičebnú terapiu  

Detoxikáciu 

Psychoterapiu

Iridológiu

Akupunktúru a akupresúru

Kineziológiu 

Vodoliečbu

Aromaterapiu

Ich cieľom je hlavne vzdelávať, posilňovať a motivovať svojich klientov, aby prevzali osobnú zodpovednosť za svoje zdravie a pohodu tým, že si osvoja zdravú výživu a životný štýl. Prevencia chorôb sa dosahuje prostredníctvom naturopatickej výchovy, ktorá pomáha budovať zdravý životný štýl.

Aké sú výhody naturopatie? Zdravá strava, vyvážený životný štýl a účinné techniky zvládania stresu sú základnými piliermi naturopatickej starostlivosti. Tieto v kombinácii s rôznymi prírodnými terapiami urýchlia schopnosť tela hojiť a udržia na uzde množstvo chorôb, vrátane nasledujúcich:

Alergie

Bolesti hlavy

Problémy s plodnosťou

Problémy s trávením

Obezita

Diabetes 2. typu

Hormonálna nerovnováha

Chronická bolesť

Chronický únavový syndróm

Fibromyalgia

Ochorenie srdca

Astma

Depresia

Hypertenzia

Kožné ochorenia

 

Čo môžete očakávať od naturopatie?

Úvodná naturopatická konzultácia môže trvať hodinu a pol aj dve a budete pripravení čeliť množstvu otázok o vašom životnom štýle, stravovacích návykoch a životnom prostredí. Toto je spôsob, ako naturopat získať prehľad o stave vášho zdravia.

To znamená, že ak vojdete do ich kancelárie s bolesťou žalúdka, nedostanete recept na maskovanie problému; naturopat sa dostane ku koreňom a odtiaľ to vyrieši. Okrem časti otázok a odpovedí môže naturopat vyžadovať niektoré laboratórne testy pred vypracovaním osobného liečebného plánu na obnovenie rovnováhy a harmónie vo vašom tele a na podporu jeho vrodenej liečebnej schopnosti.

Naturopat môže naplánovať následné stretnutie, aby skontroloval váš pokrok alebo upravil dávkovanie vášho bylinného alebo homeopatického predpisu. 

Je naturopatia bezpečná? Výskum ukazuje, že naturopatia je bezpečná a účinná liečba širokého spektra fyzických a duševných stavov. Keďže sa zameriava na úpravu stravy a životného štýlu, ako aj na prírodné terapie založené na dôkazoch, na posilnenie prirodzeného liečebného mechanizmu tela, nepredstavuje žiadne zdravotné riziká.  

Najnovšie články

Čo je rakovina? Čo je rakovina? 22. 05. 2018
Bio potraviny Bio potraviny 06. 06. 2013

Social

Adresa

Mgr. Silvia Panáková, B.N.HM
Brnianska 1
911 05 Trenčín

Hodiny

Po - Pi
09:00 - 18:00

© 2022-2024 Zdravie z naturopatie. Všetky práva vyhradené. | Tvorba web stránok - Ján Ďuriga